Napelemek: legyen zöld a rezsid

A napelemek megújuló energiafogyasztást biztosítanak háztartásunknak, a telepítés kezdeti költségei után pedig jelentős megtakarítást is eredményezhet hosszú távon. Csökkenthetjük a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket és óvhatjuk a környezetet is. 

Szerencsére a napelemek manapság már elérhetőek és megfizethetőek mindenki számára. Számos különböző napelem típus létezik, a monokristályos és polikristályos napelemek mellett találkozhatunk például vékonyrétegű napelemekkel is. Ezek mindegyike a napfényt elektromos árammá alakítja, de hatásfokban és ár-érték arányban eltérőek lehetnek. A választás során érdemes szakember segítségét igénybe venned, aki az energiaigényeidnek és tetőszerkezetednek megfelelő napelem rendszert tud ajánlani.

Ebben a blogbejegyzésben mindent megtudhatsz a napelemekről.

- Hogyan működnek a napelemek

- Milyen napelem fajták léteznek

- Hogyan történik a napelem telepítés

- Mennyibe kerül egy napelem rendszer

 

Görgess tovább, ha érdekel a napenergia!

 

Napelem rendszer működése:

A napelem rendszer alapvetően három fő részből áll: napelemekből, inverterből és akkumulátorból (bár utóbbi nem minden esetben szükséges).

A napelemek a napfényt fotovillamos jelenség segítségével elektromos energiává alakítják. Az inverter ezt az egyenáramot alakítja át otthonunkban használható váltóárammá. Ha sziget üzemű napelem rendszert szeretnél kiépíteni, azaz teljesen függetlenedni a hálózattól, akkor akkumulátor segítségével tárolhatod a napenergiát a napsütés nélküli időszakokra.

 

Napelemek különböző ingatlanokra:

A napelemeket nem csak családi házak tetőire lehet telepíteni. Az erkélyes napelemek ideális megoldást jelenthetnek azok számára, akiknek nincs tetőfelületük a napelemek elhelyezésére. A lakókocsira vagy lakóautóra szerelt napelemek pedig tökéletesek lehetnek az önellátáshoz a természetjárás és lakókocsis élet szerelmeseinek .

 

További napelem típusok:

A tetőre szerelhető napelemek mellett léteznek hordozható napelemek is, amelyeket kirándulásra, kempingezésre is magunkkal vihetünk, és kisebb elektronikai eszközök töltésére is használhatjuk. Napelemes tetőcserepek is kaphatóak, amelyek esztétikus megoldást kínálnak a napelem telepítésre. Sőt, léteznek napelemes vízmelegítők is, amelyek a napenergia segítségével melegítik fel a fürdéshez, mosáshoz és mosogatáshoz használt vizet.

 

Napelem rendszer telepítés:

A napelem rendszer telepítésének pontos ára számos tényezőtől függ, beleértve a napelem rendszer méretét, a kiválasztott napelem típusokat, a telepítés bonyolultságát és a munkaerő költségeket.

Napelem lemosása, napelem tisztítása:

A napelemek rendszeres tisztítása elengedhetetlen a maximális energiatermelés és a hosszú élettartam biztosításához. A szennyeződések, mint a por, a madárürülék, a moha és a levelek jelentősen csökkenthetik a napelemek által termelt energiamennyiséget. Ezért fontos, hogy évente legalább kétszer lemossuk a napelemeket, hogy optimálisan működhessenek.

 

Napelem rendszer megtérülése:

A napelem rendszer telepítésének költsége néhány éven belül megtérül a megtakarított villanyszámla összegéből. Ezen felül az állam gyakran különböző napelem támogatásokat is nyújt, amelyek csökkenthetik a beruházási költséget.

 

Alternatív napelemes háztartási eszközök

Léteznek öntapadós, összecsukható napelemek és olyanok is, melyek nem csak elektronikai eszközök töltésére használhatóak. Számos alternatív napelemmel működő háztartási eszköz létezik, mutatunk néhány kedvelt darabot:

  • Napelemes kerti díszlámpa: Hordozható fényforrás kempingezéshez, túrázáshoz, horgászathoz és más szabadtéri tevékenységekhez.