Miket készíthetsz airfryerben, egészségesen

Miket készíthetsz airfryerben, egészségesen

Ha odafigyelsz az egészségedre és próbálsz egészségtudatos táplálkozásra törekedni, akkor nagy hasznát veheted egy airfryernek, azaz egy forrólevegős sütőnek. A bő olajban való sütésnek rengeteg hátránya van. Az olajban sütött ételek gyakran magas kalóriatartalommal rendelkeznek, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz. Ha nem mérsékeljük a fogyasztásukat, a magas telített-zsírsav tartalom miatt az olajos ételek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, melyben Magyarország az élen jár. Emiatt törekednünk kell a zsírbevitel csökkentésére. Ehhez remek megoldás, ha beszerzünk egy forrólevegős sütőt. Az airfryer egy olyan konyhai eszköz, ami olaj helyett forró levegőt használ hőt közvetítő közegként. Lehetővé teszi az olaj nélküli vagy csak minimális mennyiséget tartalmazó ételek sütését. Mindemellett még gyorsabb is, mint a hagyományos sütő, ezért időt is spórolhatunk vele.

Milyen finomságokat készíthetsz el akár olaj használata nélkül is? Íme néhány a legfontosabbak közül:

1. Sültkrumpli


A sültkrumpli mindenki nagy kedvence, nehéz is lenne lemondani róla, de nem is kell, ugyanis bő olajban való sütés nélkül is élvezhetjük. A végeredmény így is tökéletes lesz, akárcsak a hagyományos gyorséttermi változat. Belül puha, kellően átsült, kívül pedig aranybarnára pirult, ropogós eredményt kaphatsz. Ha mégis száraznak éreznéd, elkészítés előtt meglocsolhatod egy kis zsiradékkal, akár olívaolajjal. A hasábra vágott burgonyát ízlés szerint fűszerezve, olaj nélkül vagy kis mennyiségű olajjal meglocsolva tedd az airfryerbe 190 fokra 10 percre, majd süsd még 10 percig 200 fokon. Időnként érdemes kivenni és megrázni a kosarát, így sokkal egyenletesebben fognak átsülni. Mirelit sültkrumplival is tökéletesen működik.

 

 

2. Rántott hús

A sültkrumpli gyakori párja, szintén hatalmas kedvenc, de ne feledkezzünk meg róla, hogy bármennyire is finom, a rántott hús is hizlaló ételnek számít. Erről sem kell és nem is érdemes lemondanunk, mert bő zsiradék nélkül ez is elkészíthető. A húsokat a megszokott módon panírozd be, majd a forró olaj helyett tedd az airfryer kosarába. Ha nem szeretnéd, hogy túl száraz legyen, akkor a panírozás előtt kend le egy kis olajjal. 180 fokon süsd a csirkemell szeleteket 15-20 percig, félidőnél fordítsd meg őket. Más típusú húsokkal is ugyanígy működik, csak a sütési időn kell variálnod. Bár az airfryer kosarát így is elég egyszerű takarítani, de a még egyszerűbb tisztításért tegyél a hús alá sütőpapírt. A végeredmény elhiheted, hogy ugyanolyan mennyei lesz, mint az eredeti rántott hús, csupán egészségesebben.

 

 

3. Egyéb húsételek: grillezett húsok, halak, fasírtok

A forrólevegős sütő nem csak rántott hús, hanem valójában szinte bármilyen sült hús elkészítéséhez használható. A legegyszerűbbek talán a csirkehúsok, legyen szó grillezett csirkemellről, pácolt csirkecombról vagy barbecue csirkeszárnyakról. Készíthetsz benne azonban karajt, oldalast, de még sertéscombot is. Arra ügyelj, hogy amit serpenyőben vagy sütőben is több ideig sütnél, mint egy csirkemellet, azt az airfryerben is hosszabb időre tedd be. Diéta alatt sem kell lemondanod a húsokról, hiszen a hús értékes fehérjeforrás. Ha már a felhasznált zsiradék mennyiségét csökkented egy hús sütése során, többet teszel az egészségedért, mint gondolnád. Nagyon gyakori, bő zsiradékban készült húsétel még a fasírt és annak számtalan változata. Ezeket szintén elkészítheted felesleges zsiradék hozzáadása nélkül diétásan is.

Ne feledkezzünk meg a halakról sem, amit hazánkban sajnos túl keveset fogyasztunk. Iktass be hetente legalább egyszer valamilyen halat az étkezésedbe, mert rengeteg ásványi anyagot és jó minőségű telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ezeket szintén kényelmesen elkészítheted ezzel a csodás eszközzel.

 

4. Desszertek

Nem csak a főételek terén, hanem desszertek tekintetében is széleskörűen használhatjuk a forrólevegős sütőnket. Szépen megsül benne például szilikon muffinformákban a muffin vagy sütőpapírral kibélelt kosárban a brownie. Ha viszont az egészségünk szempontjából keresünk zsiradék nélküli vagy csak minimális zsiradékot tartalmazó desszertet, amit hagyományosan fritőzben szokás készíteni, akkor van egy jó hírünk: az airfryerben ez is lehetséges! A legjobb példa talán a fánk, ami sokak kedvence, de megemlíthetjük még például a népszerű churrost is, amit szintén bő olajban szokás kisütni. Vagy legyen szó csokis kekszről vagy bármilyen leveles tésztás desszertről, ezeket mind megsütheted a forrólevegős sütőben.

 

 

Az egészségtudatos életmód tehát nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a kedvenceidről, néha elég csak az elkészítési módot megváltoztatnod, az alapanyag maradhat a régi. Napraforgóolajban tocsogó, hizlaló ételek helyett egészségesebb változatokat fogyaszthatsz, amitől nem kell bűntudatot érezned.
Figyelj az egészségedre és szerezz be minél előbb egy ilyen sütőt, mert számtalan előnnyel járhat a használata. Nálunk ráadásul fantasztikus áron juthatsz hozzá.

https://alibuy.hu/products/kimiyo-olajmentes-legkevereses-suto-2400w?_pos=1&_psq=L%C3%A9g&_ss=e&_v=1.0

 

https://alibuy.hu/products/air-fryer-olaj-nelkuli-fritoz-2l

 

https://alibuy.hu/products/olaj-nelkuli-fritoz-220-240-v-3-7-l?_pos=3&_psq=Olaj&_ss=e&_v=1.0